Inšpiratívna Gurmánia ivanských záhradkárov
Vypočítavý človek by si povedal, že ak už pre nič iné, tak len kvôli Gurmánii by sa mu oplatilo byť členom ivanskej záhradkárskej organizácie. Vstup na toto inšpiratívne podujatie majú totiž iba jej členovia. Nuž a isto uznáte, že iné je prečítať si nejaký recept v časopise či knihe, a úplne čosi iné je vidieť na vlastné oči hotový výrobok, môcť ho ochutnať, porozprávať sa s tým, kto ho pripravil, a následne vďaka tomu lepšie využiť úrodu z vlastnej záhradky. Už vlaňajší prvý ročník Gurmánie návštevníkov doslova uchvátil, a druhý, ktorý sa konal prednedávnom 12. októbra opäť v priestoroch nášho Matičného domu, za tým prvým prinajmenšom v ničom nezaostal. Tri dlhé rady stolov sa doslova prehýbali pod najrôznejšími druhmi lahôdok, vyčarovaných z produktov ivanských záhrad. Pri vstupe si každý návštevník vyzdvihol tanierik, lyžičku, pohárik a potom sa už presúval od jednej expozície k druhej. Dovedna vystavovalo svoje zavárané, sušené, varené, pečené či odšťavené domáce maškrty 35 ivanských záhradkárov, pričom väčšina z nich ponúkala viacero výrobkov, a bola to naozaj všehochuť. Od žihľavovej polievky cez rôzne druhy nátierok, hotových zeleninových jedál, dressingov, čatní, dipov, ale aj závinov (napr. aj z kalerábu Gigant) a koláčikov (aj od našej novej obyvateľky Kamily Magálovej a tiež aj od starostky), až po ovocné šťavy i destiláty. Kto neochutnal, neuverí, aké šťavnaté sú napr. zavárané sušené hrušky, aký pikantný je rakytník v mede či ako nevídane chutia pečené kúsky topinamburu alebo slivková nutela. Presvedčili sme sa, že ovocie zavárané so stéviou je na nerozoznanie od zaváraného s cukrom, a to isté platí aj o koláčikoch či šťavách, pri ktorých ju použili. Znova sme si pripomenuli už takmer zabudnuté, že kyslá kapusta sa môže pripravovať aj v bežných zaváracích pohároch, prekvapila nás čalamáda, v ktorej kapustu dokonale nahradil kaleráb Gigant, pochutili sme si na priebežne pečených zemiakových aj cukinových plackách, čerstvej cviklovej šťave, porovnávali sme viacero výrobkov z povestných druhov štipľavých paprík. Z každého iba štipku, iba glg, ale aj tak sme sa čoskoro podaktorí ledva hýbali.
Až na tri-štyri výnimky boli vystavujúcimi ženy, a väčšina z nich napodiv v mladom až strednom veku, čo je prísľubom do budúcnosti. Priamo na tomto podujatí (a možno povedať, že najmä vďaka nemu) pribudlo do našej záhradkárskej organizácie päť nových členov.
Hana Somorová
FOTO: Daniela Bartoková
Príloha: Recepty