Gurmánia: ťahali sme štrúdle
V prvú októbrovú sobotu sa členovia občianskeho združenia Ivanskí záhradkári stretli na 7. ročníku Gurmánie, ktorá bola tento rok na tému Ťahaná štrúdľa plus slané a sladké pochúťky z lístkového cesta. Motívom Gumánie je tradične idea „nekupujeme polotovary“, a v spomínanom duchu sa niesol aj tento ročník. Naveľa-naveľa sa nám napokon z radov záhradkárov podarilo nájsť členov, ktorí dokážu vykúzliť dokonalú ťahanú štrúdľu a boli ochotní sa so svojím kumštom aj podeliť. Rodina Varhoľovcov so synom Jakubom predviedla prípravu račianskej ťahanej štrúdle s bobuľami račianskej frankovky, Michaela Zabeľová kysucký ťahaný závin svojej babičky, Mária Tatarová ťahanú štrúdľu zo školy varenia a Elenka Noskovičová prípravu vaľkanej štrúdle a prípravu lístkového cesta. V knihách i na internete síce nájdete na danú tému spústu receptov, ale mať autentickú skúsenosť z ťahania štrúdle a odbúrať strach z predstavy, že je to príliš komplikované, to bol určite najväčší prínos tohtoročnej Gurmánie. Pre členov boli pripravené cestá na ich experimentovanie s ťahaním štrúdieľ, ktoré potom spoločne upiekli. Okrem toho účastníci Gurmánie priniesli svoje doma pripravené slané pochúťky z lístkového cesta, ktoré môžu byť skvelou večerou alebo pohostením pre nečakanú návštevu, ale aj sladké inšpirácie z lístkového cesta alebo doma pripravovanú štrúdľu. Na stoloch sa ocitli aj osvedčené recepty mimo
témy, digestíva, zaváraniny, nátierky, plody zo záhrady a ďalšie, ktorými sa účastníci navzájom inšpirovali. Praktické ukážky na Gurmánii začali slovami 20-ročného Jakuba Warhoľa: „Počul som, že ťahanie štrúdle je náročne, tak ma to povzbudilo, aby som to vyskúšal, zvládol, a je to jednoduché. Na prvýkrát sa mi to jednoducho podarilo“.
Z praktických ukážok na Gurmánii vám sprístupňujeme 4 recepty na štrúdľu, ktorú môžete vyskúšať, ako i odskúšaný recept lístkového cesta, aby ste nemuseli kupovať polotovar. Príprava lístkového cesta je tiež jednoduchá. Račianska ťahaná štrúdľa (Milan Warhoľ so synom Jakubom)
500 dag hladkej múky špeciál, 1dl oleja, 2,5dl vlažnej vody, štipka soli. Suroviny na cesto vymiešame na vláčne, nie husté cesto, ktoré rozdelíme na dva bochníky a prikryté necháme 15 minút odpočinúť. Získame dve štrúdle v tvare U, ktoré môžeme plniť dvoma rôznymi plnkami.
Ťahaná kysucká štrúdľa od babičky (Michaela Zabeľová) Cesto „búchané o dosku“ a prikryté zahriatou rajnicou.
300 dag hladkej alebo polohrubej múky, štipka soli, 1 vajce, 1 lyžička octu, 1 lyžička oleja alebo masla, vlažná voda
Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, pridáme vajce, ocot, olej alebo maslo a podľa potreby vodu. Najprv nožom a potom rýchlo rukami vypracujeme cesto, ktoré prudko búchame o dosku. Zachytíme ho prstami a ťaháme do výšky. Tento postup opakujeme dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť na prsty a dosku. Vypracované polotuhé cesto sformujeme do bochníka, prikryjeme zahriatou rajnicou a necháme pol hodiny stáť.
Ťahaná štrúdľa z kurzu školy varenia (Mária Tatarová)
125 dag hladkej múky, 125 dag polohrubej múky, pol čajovej lyžičky vody, 125 ml vlažnej vody, 3-4 PL kačacej masti
Suroviny vymiešame ručným mixérom na cesto, kým nie je vláčne. Cesto rozdelíme na polovicu (môžete tak dať na jeden plech dve rôzne plnky a neťahať cesto na celý stôl), vložíme po jednom do naolejovaného mikroténového sáčku a necháme stáť pri izbovej teplote 1- 1,5 h. Medzitým si môžeme urobiť plnku. Jednu vyťahanú štrúdľu rozrežeme na dve časti podľa veľkosti plechu a následne na plech pridáme ďalšie dve z druhého cesta.
Ako ťahať cesto:
Na stôl rozložíme obrus, ktorý pomúčime. Jeden bochník položíme na stred obrusu a zľahka rozvaľkáme. Ruky potreté roztopeným maslom podsunieme pod cesto a opatrne ho dvíhame a rozťahujeme od stredu k okrajom, až kým ho nevytiahneme prstami úplne natenúčko. Z vytiahnutého cesta odrežeme hrubé okraje a pokropíme maslom. Cesto začneme rolovať pomocou obrusu a po stočení do závinu ho preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Najskôr preložíme jednu polovicu po dĺžke plechu a potom druhú polovicu ohneme vedľa do tvaru U a potrieme maslom/olejom, alebo jednoducho rozrežeme a uložíme na plech. Pred pečením potrieme maslom. Dozlatista upečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 30 minút. Štrúdľu z kurzu varenia pečieme potretú maslom pri 220 stupňov Celzia 12-15 min. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Vaľkaná štrúdľa (Elenka Noskovičová)
(Pre tých, čo si netrúfajú ťahať štrúdľu, aj keď ťahanie je jednoduché)
400 dag hladkej múky, 1 palmarín, 2 dcl mlieka, štipka soli
Suroviny zmiešame a dáme na minimálne dve hodiny do chladničky. Rozdelíme na 5 častí, vyvaľkáme úplne natenúčko – výborne sa s cestom pracuje. Dať plnku, predtým nezabudnúť cesto poliať rozpusteným maslom. Zrolovať a opäť potrieť maslom. Ak dáte všetky rolky na jeden plech, pečie sa približne hodinu.
Plnky do štrúdlí:
Na vyťahané/vyvaľkané cesto pridáme plnku.
Makovovišňová plnka: min. 750 g maku, dva poháre višní, práškový cukor podľa chuti, 120 – 150 g masla. Vyťahané cesto pokvapkané maslom posypeme suchým pomletým makom s cukrom a naň rozsypeme višne (alebo na mak s višňami poukladáme plátky masla).
Hroznovomaková: cesto posypeme makom s cukrom, rozsypeme bobule hrozna, pokvapkáme maslom alebo poukladáme plátky masla.
Jablková plnka: 1 500 g očistených pokrájaných(postrúhaných) jabĺk, 150 g masla, 100 g strúhanky (alebo piškótov), môžete pridať škoricu, hrozienka a cukor.
Čerešňová/višňová plnka: 1 500 g odstopkovaných čerešní/višní, 150 g masla, 150 g mletých orechov.
Domáce lístkové cesto (Elenka Noskovičová)
Tukové cesto: 100 g hladkej múky, 250 g palmarín
Vodové cesto: 200 g hladkej múky, 1 ks vaječný žĺtok, 2 PL octu, 100 ml vody, 1/4 ČL soli
V jednej miske zmiešame suroviny na tukové cesto a v druhej na vodové cesto. Vodové cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na väčší plát. Do neho potom nanesieme tukové cesto, ktoré zabalíme do vodového cesta prekladaním. Cesto mierne pomúčime a dáme na 20 minút do chladničky. Po 20 minútach cesto vyberieme, vyvaľkáme a zopakujeme postup prekladania. Opäť dáme na 20 minút do chladničky. Tento postup zopakujeme ešte raz. Hotové cesto môžeme ihneď použiť alebo uskladniť v chladničke/mrazničke.
Budúci rok záhradkári plánujú Gurmániu spojenú s odbornou prednáškou na tému výživy. Podujatie bude opäť len pre ich členov.
Za Ivanských záhradkárov Mária Tatarová