Gurmánia - 4. ročník

V sobotu 26. septembra zorganizovalo občianske združenie Ivanskí záhradkári v  Matičnom dome 4. ročník čoraz populárnejšej Gurmánie, tentoraz na tému Koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, repa, chren, reďkovka... ) a zemiaky. Na podujatí, určenom iba pre členov tohto občianskeho združenia , predstavili 23 z nich veľa nápaditých a chutných varených, pečených či konzervovaných dobrôt nielen z predpísaných surovín, ale aj z inej zeleniny či ovocia z ich záhrad. Obohatením tohto ročníka Gurmánie bolo aj dekoratívne zdobenie zeleniny ozdobnými nožíkmi, ktoré predviedla členka združenia pani Anna Gábliková a pod jej vedením si ho záujemkyne mohli aj vyskúšať. Všetky recepty z tohto, ale aj predchádzajúcich ročníkov Gurmánie nájdu záujemcovia na webstránke občianskeho združenia www.ivanskizahradkari.sk a pre ostatných, ktorí nemajú prístup na internet, prinášame na tejto dvojstrane aspoň časť receptov. Atmosféru podujatia skvele vystihla členka združenia, poetka Ivona Ďuričová v básni Po...
Napokon, presvedčte sa sami.

OHLASY:

Ešte raz sa chcem poďakovať za pozvanie,príjemnú a inšpiratívnu atmosféru a pohodovo strávený čas v skvelej spoločnosti. Želám všetko dobré, veľa úspechov a veľa takýchto vydarených  aktivít.
Silvia Schreinerová

XXX

Nechcelo sa mi odist. Na gurmanii som sa citila velmi dobre. Debaty o priprave, zazitkoch a novych chutiach boli prijemne. Sme povzbudzovani k pokusom pripravit dobroty, na ktore si inokedynetrufame alebo sa radi podelime s nasou specialitkou.
Weingergerová

XXX

Užívanie sirupu z červených lupenov ruží: Pije sa riedený vodou ako bežné sirupy, piť maximálne 3 x denne. Deťom 2 kávové lyžičky do pohára s vodou a dospelí 3 kávové lyžičky do pohára s vodou. Účinky ružového sirupu : prispieva k spomaleniu množenia baktérií má antioxidačné účinky pomáha zbavovať organizmus toxických látok podporuje trávenie podporuje srdcovú činnosť a cievny systém prispieva k detoxikácii organizmu posilňuje organizmus pred činnosťou voľných radikálov pomáha navodiť pokojný spánok priaznivo pôsobí na nervový systém napomáha udržať správnu črevnú mikroflóru má upokojujúci účinok podporuje srdcovú činnosť a cievny systém.
Karin Porubčanová

XXX

 

RECEPTY:

(Použité skratky: PL = polievková lyžica, ČL = čajová lyžička)

 

Martina Čechovičová

Celozrnné mrkvové muffiny

225 g celozrnnej múky, 225 g hladkej múky, 3 cl prášku do pečiva, 1 cl sódy bikarbóny, 1/2 cl soli,

1,5 cl mletej škorice, 4 vajíčka, 75 ml oleja, 1 cl vanilkového extraktu, 150 g hnedého cukru,

340 g strúhanej mrkvy

V mise spolu zmiešame oba druhy múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a mletú škoricu. V

druhej mise rozšľaháme vajcia s olejom, vanilkovou esenciou a cukrom až do jeho rozpustenia.2.

Vaječnú zmes zapracujeme do múčnej, pridáme mrkvu a opatrne premiešame. Cesto naplníme do

papierových košíčkov poukladaných do plechu na muffiny. Pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na

180 °C.

Karfiolovo-fazuľová panvica

500 g karfiolu, biela fazuľka, 250 g pasírovaných paradajok, 1 ks cibule, karí korenie, soľ

Na pyré: 700 g mrkvy, 500 g zemiakov, 2 PL masla, smotana na varenie

Na oleji speníme cibuľku, pridáme umytý a na ružičky natrhaný karfiol, posypeme karí korením a asi

5 minút restujeme.

Medzitým si v slanej vode uvaríme domäkka fazuľku, ktorú potom scedíme a pridáme ku karfiolu.

Všetko zalejeme 250 g pasírovaných paradajok a podľa chuti osolíme..

V druhom hrnci si v slanej vode uvaríme očistenú a nakrájanú mrkvu a zemiaky, po scedení vody

pridáme 2 PL masla. Ponorným mixérom rozmixujeme na kašu spolu so smotanou na varenie a podľa

chuti osolíme.

 

Ivona Ďuričová

Cviklové nátierkové potešenie

3 kusy cvikle, 2 nátierkové maslá, trochu bieleho jogurtu a kyslej smotany, 2 ČL chrenu, soľ, mleté

čierne korenie podľa chuti

Cviklu uvaríme domäkka v slanej vode, olúpeme, postrúhame na strúhadle a odložíme na chladné

miesto. V miske vymiešame nátierkové maslo, jogurt a smotanu, osolíme, okoreníme. Nakoniec

vmiešame vychladnutú cviklu a chren,vložíme na pol hodinu do chladničky a podávame s hriankami

alebo s pečivom.

Zemiakové pagáče

1 kg hladkej múky (časť múky sa dá nahradiť špaldovou), 250 ml mlieka, 250 ml vody, 200 ml oleja,

 250 g masla,  niekoľko v šupke uvarených zemiakov, 1,5 PL soli, 1 kocka droždia, štipka cukru, 1

vajíčko na potretie, ľanové, sezamové alebo slnečnicové semienka, celá rasca

Pripravíme si kvások - teplé mlieko, štipku cukru a droždie. Potom preosejeme múku, pridáme soľ,

olej, teplé mlieko a vodu. Vložíme vykysnutý kvások a premiešame. Necháme na teplom mieste

vykysnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Na cesto nastrúhame maslo (najlepšie

vopred uložené do mrazničky) a uvarené, očistené postrúhané zemiaky. Cesto prekladáme ako

lístkové. Prikryjeme utierkou a necháme 15 min kysnúť. Postup trikrát opakujeme, potom cesto opäť

rozvaľkáme a vykrajujeme pagáče. Pred pečením ich necháme na plechu ešte chvíľu pod utierkou

kysnúť. Potom ich potrieme vyšľahaným vajíčkom, ozdobíme ľubovoľnými semienkami a dáme piecť.

Anna Gábliková

Jablkové ružičky

jablká, citrón, marhuľová zaváranina, lístkové cesto, škorica

Jablko prekrojíme na polovicu, odstránime jadrinec a nakrájame na tenké plátky. Do polovice misky

nalejeme vodu,  vytlačíme do nej šťavu z jedného citróna, pridáme plátky jablka a 3 minúty

 ohrievame v mikrovlnnej rúre. Prebytočnú vodu odstránime pomocou sitka. Do misky vložíme tri

lyžice marhuľovej zaváraniny a dve lyžice vody. Zmiešame a jednu minútu ohrievame v mikrovlnnej

rúre. Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na šesť rovnakých podlhovastých častí.   Každú časť

potrieme marhuľovou zmesou. Na polovicu cesta poukladáme plátky jabĺk,  posypeme škoricou,

potom cesto preložíme na polovicu a zvinieme do malej rolády. Pečieme v rúre 40 – 45 minút.

 

Terézia Liptáková

Mrkvový koláč

2,5 hrnčeka strúhanej mrkvy, ¼ hrnčeka kryšt. cukru, ¾ hrnčeka oleja, 1 hrnček polohrubej múky, 1

kypriaci prášok, 3 vajíčka, ½ hrnčeka kokosu, ½ balíčka sušených brusníc, citronová kôra a šťava 

z jedného citróna

Suché ingrediencie zmiešame a pridávame postupne rozšľahané vajíčka a olej. Ak je cesto príliš husté,

môžeme pridať trochu mlieka. Koláč pečieme pri 180 stupňoch. Po vychladnutí polejeme citrónovou

polevou.

Baklažánová nátierka

Balkažán popicháme nožom alebo vidličkou a dáme piecť na plech do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Balkažán je hotový, keď je dostatočne mäkký , ale nemusí byť pripečený. Necháme ho vychladnúť

a ošúpeme kožu. Vložíme do mixéra,  pridáme cesnak, olivový olej, trochu tmavého chleba a soľ

podľa chuti. Všetko dobre rozmixujeme a podávame.

 

Rodina Noskovičová

Pečený petržlen

petržlen, med, citrónová šťava, sójová omáčka, cesnak, soľ, sušené čili papričky, olivový olej

Očistený petržlen pokrájame na pásiky. V miske zmiešame olej, sójovú omáčku, med, pretlačený

cesnak, citrónovú šťavu, posekané čili papričky a soľ. Petržlen uložíme na plech, premiešame s

marinádou a pečieme vo vyhriatej rúry do zlatista. Treba kontrolovať jeho farbu a keď už med

skaramelizuje, petržlen je upečený.

Plnená mrkva

700 - 1000 g veľkej mrkvy, slanina, 1/2 ks cibule, 2 - 3 PL oleja,  1/2 ks žemle,  1 vajíčko, petržlenová

vňať, 150 ml mlieka, soľ, čierne mleté korenie

Mrkva musí byť veľká, očistíme a nakrájame ju na 4 – 5 cm kúsky a vydlabeme z nich stred (z neho

môžeme urobiť napr. mrkvovú polievku). Plnka: na panvici opečieme nakrájanú slaninku a pridáme

k nej cibuľu. Nakrájanú žemľu polejeme mliekom, pridáme k nej posekanú petržlenovú vňať, cibuľu

so slaninkou a nakoniec vajíčko. Zmesou naplníme mrkvu, ktorú potom vložíme do zapekacej misy,

pokvapkáme olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre. Môžeme vyskúšať aj pečienkovú alebo

mäsovú plnku.

Pečený zeler

menšie zelery, slanina, 1/2 ks cibule, 2 - 3 PL oleja, 1/2 ks žemle, 1 vajíčko, petržlenová vňať, 150 ml

mlieka, soľ, čierne mleté korenie

Menšie zelery očistíme a uvaríme v osolenej vode. Vydlabeme ich stred, ktorý môžeme dať do plnky.

Plnka: nakrájanú slaninku opečieme na panvici, pridáme cibuľu. Nakrájanú žemľu polejeme mliekom,

pridáme petržlenovú vňať, cibuľu so slaninkou a  vajíčko. Zmesou naplnený zeler uložíme do

zapekacej misy, prikryjeme syrom, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre. Môžeme použiť aj

pečienkovú alebo mäsovú plnku.

 

Rodina Podolanová

Zelerový šalát

1 stonkový zeler,  3 stredne veľké jablká, 1 kyslá smotana, 100 g majonézy, 100 g posekaných

opražených orechov (kešu), soľ, čierne korenie, hrozienka (brusnice)

Zeler a jablká nadrobno nastrúhame. Zmiešame s ostatnými ingredienciami a dáme vychladiť. Orechy

môžu byť aj natur a pridávajú sa až nakoniec.

Čučpais

0,5 kg mrkvy, 1kg cukiny, 1 sáčok mrazeného hrášku, kôpor (za hrsť), kaleráb (môže sa pridať aj

ľubovoľná iná zelenina), šľahačka

Všetko podusíme (môžeme aj na cibuľke), dochutíme soľou, cukrom a octom. Nakoniec pridáme

šľahačku.

 

Miroslav Polačik

Sušený cesnak

Cesnak očistíme, strúčiky priečne nakrájame na plátky, rozložíme na sito alebo na papier a dáme

sušiť na teplý radiátor. Po vysušení uložíme do sklenej fľaše, uzavrieme a odložíme na chladné miesto

(nemusí byť v chladničke). Sušiť možno aj v sušičke, ale tam sa niektoré plátky prepadávaju cez

mrieźku. Sušením si cesnak zachováva všetky vlastnosti a pokiaľ ide o arómu, je výraznejśí. Osvedčilo

sa mi to robiť v období, keď sa blíži čas klíčenia cesnaku (január). Sušený cesnak používa manželka do

polievok i mäsa.

 

Rodina Porubčanová

Sirup z ružových lupienkov

125 g lupeňov rozkvitnutých červených ruží (čím sú tmavšie, tým sú účinnejšie), 500 ml vody, 100 g

kryšt. cukru, 1/2 ČL kys. citrónovej

Lupene natlačíme do pohára a doplníme na hmotnosť 125 g. Vodu s cukrom 5 minút povaríme,

potom odstavíme od zdroja tepla, pridáme lupene, premiešame, zakryjeme a po vychladnutí

vložíme na 24 hodín do chladničky vylúhovať. Na druhý deň ružový výluh precedíme, lupene

vyžmýkame, pridáme kyselinu citrónovú a sirup asi 2 minúty povaríme. Prelejeme do fľaše,

z uvedeného množstva získame približne 3 dl sirupu.

Džem z ružových lupeňov s levanduľou

80 g lupeňov červených ruží, 10 ks kvetov levandule, 3 ks jabĺk, 1,5 dl vody,  300 g kryšt. cukru,

šťava z 1 citróna

Lupene preberieme, aby medzi nimi neboli poškodené a nožnicami odstránime biele časti z konca

lupeňa, pretože táto časť lupeňa je horká. Zo stonky levandule stiahneme len kvety, stonku

nepoužijeme. Ošúpeme 3 jabĺčka a pokrájame ich na drobné kocky.

Do rajnice vložíme pokrájané jabĺčka, pridáme cukor, citrónovú šťavu, približne 7 min povaríme a

potom rozmixujeme. Do rozmixovaných jabĺčok pridáme dobre umyté a odkvapkané lupene ruží.

Varíme 12 minút, na záver pridáme levanduľové kvety a odstavíme zo sporáka. Môžeme zľahka alebo

úplne rozmixovať. Horúci džem naplníme do čistých pohárikov a otočíme hore dnom. Džem má

prekrásnu farbu a chuť, akoby ste voňali ruže.

 

Rodina Schreinerová

Zemiakový koláč

600 g zemiakov uvarených v šupke, 4 mrkvy podusené na olivovom oleji, 2 hrste nakrájaných

šampiňónov (alebo iných húb), 3 strúčiky cesnaku, hrsť slnečnicových semiačok, olivový olej, trochu

čili, hrsť posekanej petržlenovej vňate, 1 PL kurkumy, kokosový tuk na vymiešanie zemiakov

a vymazanie formy

Uvarené zemiaky roztlačíme vidličkou alebo rozmliaždime rukami, pridáme na kocky nakrájanú

dusenú mrkvu, rozmiešame s jadierkami, kokosovým olejom a kurkumou. Natlačíme do formy a

pečieme na 200 C° asi 20 minút.

Medzitým na kolieskach cibuľky a plátkoch cesnaku osmažíme mrkvu a šampiňony (huby). Cibuľa

musí byť opečená do zlatista. Pridáme soľ a čerstvú petržlenovú vňať. Upečený koláč vyklopíme

z formy a uložíme naň pripravenú zmes. Osvedčilo sa podávať ho s kyslou kapustou a nakladanými

uhorkami.

© Ivanskí záhradkári. Designed by BMB Company