Gurmánia - 3. ročník

Ohlasy:

Ako návštevníčke Gurmán párty v Matičnom dome v Ivanke pri Dunaji, kde som sa ocitla náhodou a prišla tam v spoločnosti mojej matky, Milky Čechvalovej, ktorá tiež vystavovala svoje kuchárske výtvory, sa mi veľmi páčilo, nie len opäť v Ivanke pobudnúť na niekoľko hodín, ale aj vidieť stretnutie ľudí, pozorovať a ochutnávať zeleninové i sladké dobroty. Rozhodne by sa podobná degustácia mala konať viac raz do roka, aspoň štyri razy, ja by  som navrhovala aj - každý mesiac. Ľudí to bavilo, prechádzať sa pomedzi stoly a najesť sa, získať si recepty iných na papierikoch a hádam ich doma vyskúšať pre svoj kmeň, rodinu.
Bolo to milé podujatie, nenáročné, často usmievavé, veď vodka s višňou bola lahodná. Aj koláčik  pani Devečkovej alebo jablková halva mojej matičky.
Pozdravuje, dcéra, Helena Čechvalová.

xxx

Za všetkých účastníkov Gurmánie ďakujem tým, ktorí si našli čas na výber a prípravu receptov, aby nás inšpirovali svojimi skúsenosťami. Najväčšia odmena za organizáciu je, keď mnohí povedia, že sa tešia ako nabudúce vymyslia a pripravia ďalšie zaujímavé veci. V pravom slova zmysle ide o prestížne podujatie záhradkárov. Dáva zmysel práci v záhrade pri pestovaní zeleniny a starostlivosti o ovocie, lebo vieme, že chutia ináč. Ja mám toto podujatie určite najradšej.
Mária Tatarová

xxx

Ďakujeme za výbornu organizáciu, bolo to veľmi milé, určite prídeme aj ďalši rok.
Seifertová a Podhányi

xxx

Bolo super a akcia bola veľmi vydarená a bolo aj množstvo úžasných receptov. Páčila sa mi aj prítomnosť Bičana a bola som milo prekvapená, že s nami tak dlho vydržal. Ďakujem za možnosť zúčastniť sa a teším sa na budúci ročník. Určite zas niečo zaujímavé vyhrabem zo svojich starých receptov:-)
Gabriela Šticová

xxx

Sme radi, že sa vám dobre darilo a celá akcia prebehla super.
Botlíkoví

RECEPTY:
Na stiahnutie.

Mirka Šuttová

Rakytníkové plody v mede

Rakytníkové plody dáme do pohárika, popicháme vidličkou alebo trošku popučíme, aby sa uvoľnila šťava a zalejeme medom. V chladničke vydrží aj 3/4 roka.

Figová  marmeláda

Figy umyjeme, rozmixujeme ponorným mixérom. Uvedeme do varu, prisypeme cukor a varíme. Ja dávam želírovací cukor a varím 2-3 min. Ešte horúce dávam do pohárov.

Figový šalát

Figy umyjeme, nakrájame na štvrtinky, pokvapkáme balsamikovým octom a posypeme čerstvým syrom. Nakoniec posypem bylinkami - mäta, medovka, bazalka ai. podľa chuti.

 

Mrkvovo-ananásavý koláč

3 vajcia

hrnček cca 2,5 dl cukru

2 hrnčeky múky polohrubej

1/2 hrnčeka oleja

1 hrnček mrkvi nastrúhanej

1 konzerva 400ml ananásu

1 prášek do pečiva/já dávam prášek do perníka, pretože to dá výraznejšiu chuť mrkvi/

Celé vajcia rozmiešam s cukrom, pridám mrkvu, olej a dobre premiešam. Nakoniec pridám múku s práškom do pečiva a ananás. Keď je mrkva suchá prilejem ananasovej šťavy Všetko zamiešam a pečiem na 180 stupňov asi 15 min. Ako piškót. Ak ho chceme mať zdravý- dáme namiesto cukru obyčajného cukor brezový a namiesto múky polohrubej dáme špaldovú múku.

 

 

Gabika Šticová

CUKETOVÁ ZMRZLINA

200 g cukety, 200 ml plnotučného mlieka, 360 ml smotany na šľahanie, 100 g trstinového cukru, 1 vanilkový struk (alebo cukor), 1 ČL škorice, ¼ ČL soli, hrsť orechov (mandlí, polámanej čokolády)

Cuketu umyjeme a zbavíme jadierok (staršiu ošúpeme), nastrúhame na hrubšom strúhadle. Do väčšieho hrnca dáme cuketu, cukor, útroby vanilkového struku, mlieko, smotanu, soľ, škoricu a dáme variť. Keď cuketa zmäkne, zmes ochladíme vo vodnom kúpeli a  rozmixujeme. Vylejeme do vhodnej misky na chladenie. Pridáme časť nasucho opražených orechov alebo mandlí (poprípade nasekanú čokoládu) a premiešame. Vložíme do mrazničky. Tak raz za ½ hodinky premiešame. Približne po 3-4 hodinách máme hotovo a už len necháme zmrznúť do podoby zmrzliny. Vyberieme tak 10 min. pred podávaním.

Na čokoládovú zmrzlinu použijeme namiesto smotany na šľahanie parížsku šľahačku a namiesto škorice lyžičku kakaa.

                                                       

KAKAOVÝ LIKÉR Z ČIERNEHO PIVA

1 kg kryštálového cukru, 500 ml čierneho piva, 1 vanilkový cukor, 150 g kakaa, 500 ml rumu

Cukor s pivom dôkladne zmiešame a dáme do väčšieho hrnca. Pridáme vanilku a kakao, ktoré rozmiešame v troške teplej vody. Začneme zohrievať a dávame pozor, aby pivo nevykypelo.

Po zovretí varíme ešte asi 7 min. Necháme vychladiť a prilejeme rum. Prelejeme do fliaš a odložíme na tmavé miesto.

 

Cuketový džem s ananásom

1 kg očistenej a nakrájanej cukety varíme do mäkka v šťave z ananásovej konzervy (veľkej) a pridáme šťavu z dvoch citrónov. potom pridáme nakrájaný ananás a necháme prevrieť. Rozmixujeme, pridáme cukor podľa chuti a varíme ešte aspoň 5 minút. Horúce naleje do pohárov zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.  Je výborný na palacinky, pečivo alebo koláče.

 

Cuketový koláč vegán

2 hrnčeky najemno nastrúhanej cukety (alebo inej tekvice), 1 nastrúhané jablko, 1 hrnček hladnej múky, 1 hrnček celozrnnej múky, 1 hrnček cukru, ½ hrnčeka oleja, ¾ hrnčeka vody, ½ hrnčeka kakaa, ½ hrnčeka mandľových lupienkov (alebo orechov), 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor,  1 a ½ lyžičky škorice, štipka soli, horká alebo biela nalámaná čokoláda podľa chuti.

Všetko zmiešame, vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 180oC pečieme asi 25-30 min.

Koláč potrieme džemom, poleje čokoládou alebo len pocukrujeme.

 

 

František Hässler

Cukinový/hokaidový koláč:

 Suroviny (na jeden stredne veľký plech)
- 500 g cukiny alebo hokaida (vzorka bude z hokaida)
- 150 g jemnej salámy
- 150 g tvrdého syra (eidam)
- 4 celé vajcia
- 2 rožky
- 1 prášok do pečiva
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky oleja
- soľ, korenie podľa chuti, petrželová vňať

 

Cukinu/hokaido nastrúhame na hrubom strúhadle a vyžmýkame (pri hokaide netreba) z masy prebytočnú vodu. Salámu nakrájame na kocky, syr nastrúhame najemno. Všetky suroviny premiešame, dochutíme korením, pridáme pertželovú vňať a dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného plechu. Pečieme pri 180 stupňoch cca 40 min.
Pozn. - Do koláča môžeme dať alternatívne údený syr, klbásku, nadrobno posekaný cesnak, cherry paradajky, alebo i rôzne bylinky podľa predstavy kuchárky a domácich zvyklostí. 

 

 

p. Seifertová a p. Podhanyi

Mrkvovo – makový koláč bez múky a cukru

2 hrnčeky strúhanej mrkvy
1/2 hrnčeka mak
1 PL med
3 PL olej
3 ks vajíčka
2 ks banán

Banány popučíme vidličkou. Vajcia s olejom a medom vyšľaháme, pridáme banány. Mrkvu zmiešame s makom a pridáme mokrú zmes. Dáme do malej zapekacej formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme na 160 stupňov cca 40 minút.

 

Hokkaido lekvár

1 kg tekvica hokkaido (očistená)
1 kg cukor (trstinový)
1 pomaranč (šťava)
1 citrón (šťava)
citrónová kôra

Očistenú, nakrájanú tekvicu premiešame s  cukrom, necháme chvíľu odležať, kým pustí šťavu. Dáme do hrnca, zalejeme šťavou s citróna a pomaranča, pridáme citrónovú kôru. Varíme kým nie je tekvica úplne mäkká. Prepasírujeme (môžeme použiť ponorný mixér). Za stáleho miešania varíme ešte 10-15 minút.

 

Zelerovo – jablkový šalát s orechmi

1 ks zeler
3 ks jablká
150 g tvrdý syr
hrsť orechov
citrón
3 PL majonézy
100 g smotany na šľahanie

Zeler a jablká nahrubo nastrúhame/nakrájame, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme nakrájaný syr a nahrubo posekané orechy. Majonézu ochutíme soľou a korením a vmiešame do vyšľahanej smotany. Šľahačkovou majonézou oblejeme šalát, odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky

 

Pórovo – zelerový šalát
1,5 - 2 stredné póry
1 konzerva kukurice
1 konzerva anánasu
1 pohár zaváraného zeleru
3 vajička
1 majonéza
30 dg šunky

Pór nakrájame na kolieska, k tomu pridáme všetko ostatné vrátane šťavy z ananásu a vody zo zeleru, pretlačíme vajíčka uvarené na tvrdo, zakryjeme majonézou, nemiešame a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň pomiešame, šalát môžeme podávať s chlebíkom.

 

Papriková pomazánka

3 kg paradajky
2 kg paprika
20 dkg feferony  (10 ks)
15 dkg cukor kryštál
4 lyžice soľ
3 dcl olej
3-4 dcl ocot
8 strúč. cesnak
Zomlieť, variť 1,5 hod. od bodu varu.

 

Zaváraná cuketa

2 kg cukety
3-4 PL soľ
2 dl ocot
petržlenová vňať
1-2 hlavičky cesnaku
bazalka
chilli paprička
1,5 dl slnečnicový olej, kus olivového

Cukinu umyjeme, nakrájame na tenké plátky. Vkladáme do misy, priebežne hojne zasýpame soľou. Zaťažíme tanierom a odložíme do chladničky na 12 hodín. Na druhý deň cuketu vyžmýkame, zalejeme octom. Vypotenú slanú šťavu vylejeme. Prikryjeme tanierom a odložíme na ďalších 12 hodín. Na tretí deň nasekáme petržlenovú vňať, bazalku, cesnak (vždy nasekať !), chili papričku a zalejeme olejom. Premiešame. Cukinu vyberieme z chladničky, premývame vodou v site, keď má už príjemnú chuť, ani presolenú ani prekyslenú, vyžmýkame ju a postupne vkladáme do olejovej bylinkovej zmesi. Inak sa nedá, rukami ju premiešavame, aby sa obalila všetka cukina. Okoštujeme a môžeme ešte dosoliť alebo pridať cesnak a bylinky. V tomto stave sa cukina môže konzumovať, jej chuť bude rovnaká aj po sterilizácii.


Fazuľka s cesnakom

zelená lusková fazuľka
cesnak
soľ

Fazuľku v slanej vode uvaríme do mäkka, zlejeme, dáme osmahnúť na olej na panvicu, keď chytá farbu, pridáme cesnak, ešte chvíľu posmažíme a vypneme. Podávame ako prílohu k čomukoľvek, výborná aj na toasty.

 

rodina Podolanová

Cuketový koláč
350 g cukety (nastrúhať, môže byť aj tekvica)
300 g práškový cukor
2 vajcia
3 dcl oleja
250 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 vanilka
2 lyžice kakaa
1 lyžička škorice
hrozienka alebo orechy

Všetko zamiešame a upečieme pri 180 stupňoch. po upečení potrieme lekvárom a polejeme čokoládou.


Daniela Bartóková

 Dyňová marmeláda

1,2 kg dýně Hokaido (čím sytější barvu dýně má, tím má větší obsah beta-karotenu, nedozrálé nebo staré dýně jsou bledé a hodně vláknité)
3 pomeranče
4 jablka
asi ½ kg cukru
šťávu z jednoho citronu
lžičku nastrouhaného zázvoru
skořici
želírfix 2:1 ( Z tohoto množství jsem udělala asi 6 malých sklenic).

Dýni oloupeme slupku ( nejlépe škrabkou) a nakrájíme ji na malé kostky nebo nastrouháme na hrubo. Dáme do kastrolu s těžkým dnem, trochu podlijeme a vaříme. Jablka také oloupeme a nakrájíme na kostky, přidáme k dýni, nakrájíme i pomeranče a vše vaříme asi hodinu, musíme občas míchat, dokud nebude všechno měkké. Rozmačkáme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme cukr - podle chuti a želírovací prostředek, ještě 5 minut povaříme. V závěru vaření přidáme šťávu z citronu, lžičku strouhaného zázvoru a skořici.Dýňová marmeláda

Horkou marmeládou plníme sklenice, uzavřeme víčky a položíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme do chladna.

 

Dýňové chutney
2 lžičky hořčičného semínka
1 kg dýně
1 lžíce soli
1 červená paprika
1 lžička mletého zázvoru
1 chilli paprička
2 lžičky červeného pepře
2 větší cibule
2 lžíce Korunního cukru třtinového krystalu Demerara
1 lžička černého pepře
4 lžíce octa
4 kyselá jablka

Dýni rozkrojíme, zbavíme semen, vláken a pokrájíme na proužky. Odřízneme slupku a nakrájíme na kostičky. Z oloupaných jablek odstraníme jádřince a pokrájíme je na dílky. Dýni s jablky dáme do hrnce spolu s jemně pokrájenou chilli paprikou, červenou paprikou a cibulí. Přidáme koření, Korunní cukr třtinový Demerara, sůl, ocet a důkladně promícháme. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 25 minut, do změknutí dýně. Občas podlijeme vodou. Horké chutney rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Skladujeme na tmavém a chladném místě.

 
 

rodina Tatarová

 

Zapekaná cuketa s nivou
3 ks cuketa
200 g šampiňóny
100 g syr Niva
100 g šunka
1 ks cibuľka
50 g syr tvrdý
cesnak, soľ, korenie, olivový olej

Cukety si umyjeme, prerežeme prierezom, vnútrajšok cukety vydlabeme a pokrájame na drobné kúsky. Zatiaľ si pripravíme šampiňóny, ktoré nakrájame na drobné kúsky spolu so šunkou a nivou. Na olivovom oleji si opražíme cibuľku, postupne pridáme šampiňóny a dusíme domäkka, pridáme šunku, vydlabanú cuketu a nakoniec nivu. Osolíme, okoreníme a zmes dusíme 5 min, kým sa niva neroztopí, pridáme 1 strúčik cesnaku.

Vydlabanú cuketu naplníme zmesou, posypeme nastrúhaným syrom a vložíme na plech do vyhriatej rúry na 180 stupňov.

 

Zapekaná cuketa s bylinkami
2 stredne veľké cukety pokrájané na kolieska asi 0,5 cm hrubé
2 PL olivového oleja
2 posekané strúčiky cesnaku
2 PL nasekanej petržlenovej vnate
1 PL čerstvého oregana
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

Cuketu posolíme a bez byliniek pečieme v rúre 5-10 minút. Zatiaľ v miske rozmiešame cesnka, bylinky, olej. Po upečení cukety spolu  Servírujeme posypané parmezánom.premiešame.

 

Tabouleh
3 šálky nasekaného petržlenu
pol šálky nasekanej mäty
4 až 5 jarných cibuliek (nadrobno nakrájané)
4 stredné paradajky nakrájané na malé kúsky
100 g bulguru
½ šálky citrónu
4 PL olivového oleja
soľ, korenie

Bulgur namočiť v studenej vode na pol hodinu, scediť (osušiť). Zmiešať všetky ingrediencie.

 

 

p. Somorová

 

Hokkaidová polievka

Tekvica Hokkaido (ak je väčšia, tak iba polovica a druhú časť zamraziť), cibuľa, väčšia mrkva, kus zeleru, malá škatuľka smotany na varenie (cca 1,5-2 dl), sójová omáčka, oriešok masla.

 Na oleji (najlepšie olivovom) orestujeme  nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kúsky nakrájanú väčšiu mrkvu a zeler a po chvíli nakrájané Hokkaido (krája sa veľmi ťažko,  používa sa vrátane šupky, ale bez jadierok a drene). Ešte chvíľu opečieme a zalejeme vodou tak, aby bola cca 5 cm nad zeleninou. Varíme 1 až 1,5 hodiny, vodu prilievame podľa  potreby  tak, aby bola maximálne do cca 5 cm  nad zeleninou. Výsledkom má byť totiž nie riedka, ale krémová polievka. Potom odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom na polohustý krém. Pridáme smotanu na varenie, podľa chuti sójovú omáčku (ja dávam na pol tekvice najmenej 1 pol. lyžičku), soľ, oriešok masla a prevaríme.

Príloha: 1 deň starý obyčajný rožok, ktorý bol zabalený v igel. sáčku nakrájame šikmo na kolieska a opečieme z oboch strán na oleji (najlepšie olivovom) v teflónovej panvici. Ešte horúce potrieme z oboch strán cesnakom. Kladieme na polievku v tanieroch.

 
 

rodina Devečková

Cuketový nákyp

600 g cukety,4 lyžice oliv.oleja,soľ,mleté čierne korenie,2 lyžičky sušených bylín,4 vajcia,250g bieleho creme fraiche alebo kyslej smotany,200g slaného syra -feta alebo german white,200 gr mozzarelly, cesnak.

Postup: Cuketu aj so šupkou nakrájame na kúsky a v panvici ich 3 minúty  osmahneme na olivovom oleji.Pridáme byliny a čierne korenie V miske zmiešame celé  vajcia,smotanu kyslú /alebo creme franche/,na kocky nakrájaný slaný syr,postrúhanú mozzarellu,korenie,soľ-trochu.Pridáme vychladnutú cukínu.Premiešame a dáme do zapekacej misy.Po zapekaní pokvapkať rozotreným cesnakom v oleji.

 

Cukínová nátierka

Cukínu aj so šupkou nakrájať na kocky a orestovať na oliv.oleji.Vychladiť.Zozmixovať spolu  cukínu,mätu,šťavu z polky citrona,oliv,olej a údený tofu syr.Podľa chuti pridať solčanku a soľ.

 

rodina Weinbergerova

Kápiovy základ
(pod mäso, cestoviny, prípadne na hrianky)
2kg kápie  - odjadrincovaná ( môžu byť jadierka)
1 maličká feferónka  - komplet
½ kg cibule
2 strúčiky cesnaku
Všetko pomlieť na mäsovom mlynčeku a pridať:
1 dcl oleja + 1 dcl  octu + 7dkg cukru + ½ vrecka Zelko ( Deko) preosiate + 1 malá lyžička vegety  => premiešať a variť 30 – 40 minút
Vo fľaškách sterilizovať 30 minút pri 85 st. C.

 

Zeleninová pikantná nátierka na spôsob horčice
1 kg cibule
1 kg papriky červenej ( môže byť aj zelená)
1 kg rajčín
10 strúčikov cesnaku
3-6 ks feferóniek
2 dcl horčice
1 ½ dcl octu
½ vrecka Zelko (Deko)

Všetko uvariť, rozmixovať, prelisovať ( nemusí byť), sterilizovať  v pohároch 15 minút pri 85 st. C.

 

rodina Liptáková

 

 

TEKVICOVÉ MUFFINY

 

 

     

 

 

100 g čokoláda na varenie

 

 

160 g tekvice

 

 

 

70 g maslo

 

 

 

60 g práškový cukor

 

 

 

1 ks vajce

   

 

 

120 g polohrubá múka

 

 

1 PL olej

   

 

 

2 KL kypriaci prášok

 

 

 

Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo spolu s

čokoládou.

   

 

Tekvicu ošúpeme a postrúhame na jemno do misky,

kde ju zmiešame s práškovým cukrom, vajcom, polohrubou múkou,

olejom a kypriacím práškom. Pridáme vychladnutú čokoládu a premiešame.

Cesto naplníme do košíčkov a upečieme.

               

 

TEKVICOVÁ NÁTIERKA

 

 

 
       

 

                 

 

2 šálky na kocky nakrájanej tekvice

         

 

1 šálka na kocky nakrájaného zeleru

Postup :

Na panvicu nalejeme olej a na kocky nakrájaný zeler,

tymian

     

trochu opekáme a potom prikrijeme  aby sa trochu podusil.

rozmarín

   

Pridáme tekvicu a okoreníme troškou tymianu, rozmarínu a

1-2 strúčiky cesnaku

 

čierným korením, môžeme pridať aj trochu čili.

 

3 lyžice olovového oleja

 

Všetko necháme dusiť do mäka a pred vypnutím ešte pridáme

čierne korenie

   

pretlačený cesnak a dobre premiešame.

 

 

 


© Ivanskí záhradkári. Designed by BMB Company