Gurmánia - 1. ročník

Plné stoly a plné bruchá. Aj tak by sa dalo charakterizovať podujatie záhradkárov Gurmánia – ochutnávka plodov, domácich gurmánskych špecialít a rôznych dobrôt z ivanských záhrad, ktorá sa uskutočnila v októbri v Matičnom dome. Bolo zaujímavé spoznať chute iných ivanských kuchýň a záhrad, ktoré možno inšpiratívne zaradiť do svojich jedálničkov, prípadne obohatiť odrody v našich záhradách.

V ponuke na stoloch boli odrodové špeciality zeleniny a ovocia a produkty domácej kuchyne - niekoľko druhov jablkových koláčov, makové a orechové záviny, cukinové koláče, hruškové koláče, cviklové fašírky, cviklový šalát, zeleninové jedlá, paradajkovo cukinová zmes na cestoviny, fazuľové lečo, nakladaná zelenina, kompóty, džemy, rosti so syrom a s bylinkami, pečená tekvica, cukinové placky, hruškové čatny, zavárané hruškové pyré do koláčov, luskový šalát, baklažánová, cukinová a iné nátierky, domáce sirupy, dobroty z ovocia, víno, medovina, burčiak, griotka...

Zaujímavosťou bol chutný paradajkový džem, spôsob zavárania sušeného ovocia, cukinová horčica a špak z cukiny, voňavý levandulový práškový cukor a pre skutočne trpezlivé gazdinky červené guľaté feferóny plnené medom, hrozienkami a očistenymi strúčikami cesnaku. Inšpiratívna bola aj torta zdobená kvetinami, rakytník v mede, viaceré odrody paradajok, čilli papričiek a indiánska uhorka.

Gurmánia pokračovala aj na ďalšom spoločnom stretnutí záhradkárov pri prednáške Ing. Imricha Horvátha – Včely a med, ktorá bola spojená s ochutnávkou rôznych druhov medu. Okrem porovnania rôznych chutí medu bolo zaujímavé dozvedieť sa podrobnosti o spoločenstve včiel, ich dorozumievaní, práci včelárov, účinkoch propolisu či materskej kašičky.

Prvý ročník Gurmánie mal u záhradkárov rovnako veľký ohlas ako tohtoročný prvý ročník Otvorených záhrad. Samotní členovia zhodnotili tieto nové podujatia ako fantastické a tešia sa na ďalšie ročníky.

Stiahnite si recepty z Gurmánie.

Gurmánia 2012Gurmánia 2012

© Ivanskí záhradkári. Designed by BMB Company